S.M. Matrose - Harmat Lajos naplója

Seiner Majestäts Matrose, azaz Őfelsége matróza - Harmat Lajos lövegmester, osztrák-magyar haditengerész naplója az SMS Erzherzog Karl csatahajó Földközi-tengeri útjáról.
A TIT HMHE támogatásával

Utolsó kommentek

Bevezetés - Címlap

2010.04.28. 12:23 HuPiedone

Harmat Lajos

Utazási napló az 1908. évi külföldi utamról

Megkezdve: 1908. év február 20-án
Befejezve: 1908. év május 2-án
Tulajdonos: Harmat Lajos Tuhrmgeschützmeister I. classe S.M.S.Erzherzog Karl”. No 166

A szerzőről külön lap szól (fényképekkel!)

Képek a naplóról:

Piedone: FedlapA napló fedlapja

Piedone: Napló címlapA napló címlapja - Kezdődik!

Következő bejegyzés: Horgony fel! Indulás Pólából, érkezés Raguzába

6 komment

Címkék: címlap napló fedlap

A bejegyzés trackback címe:

https://smmatrose.blog.hu/api/trackback/id/tr271958846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTi 2010.04.30. 07:17:55

Nagyon-nagyon tetszik! :) Olvasom!!!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.04. 14:21:14

Ki is az a Turmgeschützmeister? Talán főtoronylövész lehetne a fordítás, ami emlékképeim szerint az a tiszthelyettes, aki a csatahajó lövegtorony kupolája alatt tevékenykedő tüzérek parancsnoka. Nagyjából 4-6 ember irányításáért lehet felelős, ugye? Nem akarok spoilerezni, de haditengerészetileg érdekelne.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.05.04. 20:00:31

@Zig Zag: Dr. Balogh Tamás "toronylövegtüzér"-nek nevezi a hajósnép blogban (hajosnep.hu/blog-hirek-bejelentesek).
Spoiler: később kiderül, hogy a szerző valóban ilyesmi lehetett, mint amit írsz, és egész biztos, hogy az egyik toronyban szolgált.
A rangjáról egyebet nem ír (hiszen akkor nyilván evidencia volt, hogy mi is az a Turmgeschützmeister), de valahonnan biztos ki lehet deríteni. Én annyit találtam (erről semmi irodalmam, úgyhogy csak internet...), amit a Harmat Lajosról szóló jegyzetben írtam.

Doki 2010.05.06. 15:47:40

@Zig Zag: @HuPiedone: Azt a "toronylövegtüzér"-dolgot egy kicsit elkapkodtam. Nem tartalmi, hanem szó szerinti forítást követtem el - rám egyébként nem jellemző hirtelen felindulásból. Az etimológia ugyanis általában segít: az alapszó (már önmagában is összetétel) a geschützmeister = ágyúmester, vagyis nem az egész torony, hanem az abban működő egyik ágyú parancsnokáról van szó. Az összetétel másik tagja, a "turm" (torony) ugyanis nem a "meister"-re, hanem a "geschütz"-re vonatkozik, vagyis azt mutatja, hogy hol is van az a bizonyos ágyú, aminek a mi Harmat Lajosunk a "mestere" - parancsnoka.

A csatahajók lövegtornyai egyébként valóságos kis erődök voltak a csatahajón. Kiszolgálásukhoz - a SZENT ISTVÁN-on például - 91 főre volt szükség, nevezetesen 1 tiszt toronyparancsnok, 38 tüzér, 50 fedélzeti matróz, 1 villanyszerelő és 1 tüzér-műszaki beosztott. Minden ágyúcső mellé beosztottak egy biztosítót (Verschlußmann), aki a töltés közben a závárzat nyitásáért és biztonságos zárásáért felelt, egy emelőt (Richtmann), aki az ágyúcső függőleges emelését végezte és végül egy tüzérfőnököt (Geschützmeister - a későbbi terminológiában Geschützführer), aki a megfelelő irányzó- illetve optikai berendezésekkel ellenőrizte a beállított csőmagasságot.

A toronyparancsnok egyébként németül "Turmvormeitser". (Ezért is gondolom úgy, hogy Harmat Lajos "csak" lövegparancsnok volt a toronyban).

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.05.07. 19:45:15

@Doki: Köszönöm a részletes magyarázatot, így már sokkal világosabb.
süti beállítások módosítása