S.M. Matrose - Harmat Lajos naplója

Seiner Majestäts Matrose, azaz Őfelsége matróza - Harmat Lajos lövegmester, osztrák-magyar haditengerész naplója az SMS Erzherzog Karl csatahajó Földközi-tengeri útjáról.
A TIT HMHE támogatásával

Utolsó kommentek

S.M.S. jelentése

2010.04.15. 21:45 HuPiedone

Az osztrák–magyar haditengerészet egységeit általában az „S.M.S.” előtaggal a nevük előtt emlegették és emlegetik. Ennek a rövidítésnek a feloldása nem más, mint „Seiner Majestäts Schiff”, azaz „Őfelsége hajója” – mármint a császár és királyé. Némi bizonytalanságra adhat okot, hogy a korabeli német császári hajóhad ugyanezt a jelölést használta.

Gyakran előfordult, hogy bizonyos hajóosztályok esetén az S.M. után más következett, például S.M. U. (S.M. U-Boot, azaz Őfelsége tengeralattjárója) vagy S.M. Tb. (S.M. Torpedoboot, Őfelsége torpedónaszádja).

Egyébként hasonló előtag létezik ma is „H.M.S.”, mint „Her/His Majesty' Ship” formájában a brit flottánál, de sok más haditengerészetnél szintén. 1848-ban a „Mészáros” felfegyverzett folyami gőzös hadrendbe állításakor ilyen szerepet töltött be a rövid ideig használt „Királyi hadigőzös”, illetve „Országos hadigőzös” is (mint „Országos hadigőzös Mészáros”).

Szólj hozzá!

Címkék: sms jegyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://smmatrose.blog.hu/api/trackback/id/tr431924893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása