S.M. Matrose - Harmat Lajos naplója

Seiner Majestäts Matrose, azaz Őfelsége matróza - Harmat Lajos lövegmester, osztrák-magyar haditengerész naplója az SMS Erzherzog Karl csatahajó Földközi-tengeri útjáról.
A TIT HMHE támogatásával

Utolsó kommentek

A szerzőről - amit Harmat Lajosról tudunk

2010.04.15. 20:33 HuPiedone

Sajnos a szerzőről elég keveset tudunk, annyit azonban mégis, hogy 1884. március 25-én látta meg a napvilágot valahol a Délvidéken. Szülei Harmat Ármin és Grószman Ernesztin. Hét testvére volt, Károly, Miklós, Sándor, Szerénke, Olga, Ági és Lujza. Néhányukat a naplóban is megemlíti. 1946. január 26-án, 62 évesen hunyt el agyvérzésben Kaposváron.

A fennmaradt néhány dokumentumból nagyjából lehet Harmat Lajos szolgálati idejére következtetni. Ezek alapján valamikor 1907-ben vonulhatott be, de legkésőbb 1908 elején. Leszerelésének ideje 1913 márciusára tehető. Ezután mozdonyvezetőként dolgozott és így is ment nyugdíjba. Még szolgálati ideje alatt, 1910-ben vette el feleségül Szalai Emmát.

Rangjaként a szerző „Tuhrmgeschützmeister”-t ír, ami régies helyesírással szó szerinti fordításban „toronylöveg-mester”. A Geschützmeister, azaz lövegmester a hajótüzérség rangidős altisztje volt (forrás: Zeno.org).

A képeket nyisd meg a részletekért (pl. hogy megtudd, melyik ember Harmat Lajos):

1 komment

Címkék: jegyzet harmat lajos geschützmeister tuhrmgeschützmeister

A bejegyzés trackback címe:

https://smmatrose.blog.hu/api/trackback/id/tr221924640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyulabacsi 2010.05.12. 11:08:32

Harmat Lajos, vormeister 1.classe ,rendfokozata magyarul 1.oszt. tengerész főtüzér. /tisztes, egy csillaggal a gallér sarkában/.A turmgeschützvormeister beosztást vagy tüzérségi tanfolyamon megszerzett képesitést jelent.A rendfokozat alapján a napló irója 1907 elején vagy még 1906-ban vonult be.
süti beállítások módosítása