S.M. Matrose - Harmat Lajos naplója

Seiner Majestäts Matrose, azaz Őfelsége matróza - Harmat Lajos lövegmester, osztrák-magyar haditengerész naplója az SMS Erzherzog Karl csatahajó Földközi-tengeri útjáról.
A TIT HMHE támogatásával

Utolsó kommentek

Üdv a fedélzeten!

2010.04.28. 12:18 HuPiedone

Magyarok és a tenger? Magyar haditengerész? Igen, és ez egyáltalán nem egy különlegesség. Az Osztrák-Magyar Monarchiának volt tengerpartja, és volt haditengerészete. Konkrétan az egész dalmát tengerpart Trieszttől Castel Lastuaig, a mai montenegrói Petrovacig a Monarchia fennhatósága alatt volt, haditengerészetünk pedig a legnagyobbak közé tartozott. Ennek a haditengerészetnek - melynek K.u.K. Kriegsmarine a becsületes neve - a hajói pedig gyakran vettek részt lobogómutató, nagyhatalmi érdekeket védelmező utakon a világ minden részén, rajtuk sok magyar tengerésszel.

Hősünk, Harmat Lajos lövegmester 1908-ban Földközi-tengeri úton járt hajóján, az SMS Erzherzog Karlon, élményeit pedig napló formájában örökítette meg: ezt tartalmazza ez a blog. Ezt az egyedülálló, különleges kordokumentumot a szerző dédunokája, Hideg István volt szíves rendelkezésemre bocsátani.

Megelevenedik majd itt egy egész kor: lesz mediterrán városnézés, uralkodók fogadása, magyar vonatkozások messzi földön, meg persze igazi tengerészélet minden mennyiségben.

Itt pedig illő a naplót blogban feldolgozó műfajt megteremtő "A magyar Švejk" előtt tisztelegni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://smmatrose.blog.hu/api/trackback/id/tr661924590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2010.05.01. 21:55:00

@János József: Akkor indulhatunk :-). (És jaj annak, aki lemarad a kihajózásról :-))
süti beállítások módosítása