S.M. Matrose - Harmat Lajos naplója

Seiner Majestäts Matrose, azaz Őfelsége matróza - Harmat Lajos lövegmester, osztrák-magyar haditengerész naplója az SMS Erzherzog Karl csatahajó Földközi-tengeri útjáról.
A TIT HMHE támogatásával

Utolsó kommentek

Irány Barcelona!

2011.07.04. 21:47 HuPiedone

6-án reggel 8 óra után elől és hátul a boétól [bójától] elkötöttük a hajó lánczát a szerena [sziréna] sípok és a hajó duda 3szor megszólalt, hogy készen vagyunk indulásra. Hajóink csavarjai elkezdtek forogni és szép lassú menettel a gyönyörű nyári nap és a sima csendes tengernek nekiindult és 16 angol hadihajó mellett mentünk el, hol a legénység, éppen úgy mint nálunk, búcsú sorakozásban állt, mindegyik sapkáját a kezében tartva, minden hajó előtt elkiabáltuk háromszor tengerész módra sapkánkat felfelé emelve: hurrá!

Máltából utunk Barcelonába volt, mely 3 napi út és 770 tengeri mérföld, óránkint a régi szokás szerint 10 mérföldet tettünk meg. 6-án egész nap és éjjel 12 óráig szép idő volt csendes tengerrel, a legénység nagy örömmel nézte az óriási vizet, a Földközi-tengert. De 7-én, azaz 6-án éjjel 1 óra után szép, csendes, derült idő, a holdvilág szépen megvilágította a vizet, de annak daczára, hogy szél nem fújt, a tenger elkezdett erősen háborogni, melyet úgy neveznek, hogy holt tenger, és az ilyen holt tenger komiszabb a széllel járó tengerhullámzásnál. Miután a holt tenger volt, a hajónk 1600 tonnás, megdobálta a víz egy kissé, mely által egy pár regruta ismét tengeri betegségbe esett. Ezen dolog így ment 8-án is egész éjjel és nappal is.

9-én reggel virradóra 4 óra tájban a holt tenger lecsendesült és így aztán szép napos idő mellett beszaladtunk Barcelona városába, hol mólóra kötöttünk ki. Itt beszaladás alkalmával szintén 21 üdvözlő lövést lőttünk az uralkodónak. Barcelona Spanyolországban van. A mi üdvözlő lövésünkre az spanyol hadihajó felhúzta a mi hadilobogónkat és viszont üdvözölt minket 15 lövéssel, ami egy ellentengernagynak jár.

 


View Harmat Lajos útja in a larger map

Előző bejegyzés: Málta nevezetességei

Következő bejegyzés: Ötszörös hurrá a spanyol királynak!

1 komment

Címkék: barcelona napló

A bejegyzés trackback címe:

https://smmatrose.blog.hu/api/trackback/id/tr493039657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HuPiedone · http://lajtamonitor.hu/ 2011.07.04. 22:04:46

Mindössze egy év alatt már meg is van az újabb bejegyzés! Ennyi idő alatt Harmat Lajosék tízszer körbemennének a Mediterráneumban!
süti beállítások módosítása